Nowy layout forum
+9
Rikimaru
Red
Vvien
Al
Kuro
Raziel
Van'D
Reito
Vita Ora
13 posters
Strona 1 z 2 • 1, 2
- Vita OraAdmin
- Liczba postów : 806
Data rejestracji : 23/07/2013
Identification Number
HP:
(500/500)
KI:
(0/0)
Nowy layout forum
Pon Gru 18, 2017 2:18 pm
Hej,
Jak pewnie czytaliście w ogłoszeniu, będziemy chcieli trochę odświeżyć wygląd forum. Zaczniemy od wykonania nagłówka. Rozmawiałam trochę z Reiem, który mógłby nam doradzić lub nawet pomóc coś wykonać/poprawić. Słusznie zauważył, że warto to om ówić w szerszym gronie.
Macie więc może jakieś pomysły na nagłówek?
Osobiście marzyłby mi się taki slideshow, ale w którym dodawalibyśmy najlepszy cytat miesiąca czy też tygodnia z sesji. Odbywałyby się więc takie plebiscyty na najlepszy tekst, który potem lądowałby w nagłówku z linkiem do sesji źródłowej. Podobałby wam się taki pomysł? Znajdowałby się on gdzieś z boku po prawej stronie.
Po lewej stronie widziałabym skrót aktualnych wydarzeń fabularnych lub linki do szerszych opisów. oraz oczywiście ważne ogłoszenia i aktualności forumowe poniżej.
Czy warto dawać obecną kadrę forumową w nagłówku? Co sądzicie?
Zachęcam do dyskusji. Nawet najdziwniejsze lub najbardziej pojechane propozycje mile widziane
Jak pewnie czytaliście w ogłoszeniu, będziemy chcieli trochę odświeżyć wygląd forum. Zaczniemy od wykonania nagłówka. Rozmawiałam trochę z Reiem, który mógłby nam doradzić lub nawet pomóc coś wykonać/poprawić. Słusznie zauważył, że warto to om ówić w szerszym gronie.
Macie więc może jakieś pomysły na nagłówek?
Osobiście marzyłby mi się taki slideshow, ale w którym dodawalibyśmy najlepszy cytat miesiąca czy też tygodnia z sesji. Odbywałyby się więc takie plebiscyty na najlepszy tekst, który potem lądowałby w nagłówku z linkiem do sesji źródłowej. Podobałby wam się taki pomysł? Znajdowałby się on gdzieś z boku po prawej stronie.
Po lewej stronie widziałabym skrót aktualnych wydarzeń fabularnych lub linki do szerszych opisów. oraz oczywiście ważne ogłoszenia i aktualności forumowe poniżej.
Czy warto dawać obecną kadrę forumową w nagłówku? Co sądzicie?
Zachęcam do dyskusji. Nawet najdziwniejsze lub najbardziej pojechane propozycje mile widziane
- GośćGość
Re: Nowy layout forum
Wto Gru 19, 2017 10:40 am
Rei: https://dbng.forumpl.net/t1254-nowy-header nadal mam szkice tego, stare, ale da się z nich zrobić coś lepszego. Można wcisnąć jakieś rysunki w tło o ile nowy nagłówek na to pozwoli. Oryginalność zawsze jest milej widziana na takich forach (mówię tu własnych rysunkach, a nie zerżniętych kalką Goku czy Vegecie). Lepsze to niż kolejny mr. Popo czy Baba.
Nie Gru 31, 2017 12:21 pm
Odnośnie nagłówka to tu zgadzam się z Vulfi. Dla mnie przede wszystkim powinny się tam znaleźć Aktualności co, do których nie ma żadnych wątpliwości, czyli rzeczy najważniejsze jak zmiana w regulaminie czy zapowiedź jakiegoś eventu (tu dodałbym też właśnie te slideshow – nad którym pracuję), i dodatkowo swego rodzaju „poradnik dla nowego gracza”. Co mam na myśli? Chodzi mi o linki do rzeczy, z którymi powinien się każdy zapoznać w pierwszej kolejności (nie może być tego za dużo co by nie odstraszać), czyli na pewno regulamin, techniki, transformacje i oczywiście wzór KP (słyszałem, że pracujecie nad zmianą mechaniki i to bardzo dobrze, byle za bardzo jej nie skomplikować). Opcjonalnie dodać do tego (nad czym moim zdaniem trzeba popracować) streszczenie fabuły forum. Tak aby każdy mógł się wdrożyć bez problemu i bez potrzeby czytania masy postów albo męczenia starych graczy. Takie smaczki jak „historia Planety Vegeta” można będzie również dodać. Kadra może zostać, byle nie zajmowała za dużo miejsca. Zastanawiam się też czy na górze nie wrzucić wymiany bannerów (albo chociaż samych buttonów). Reklamując innych reklamujemy też siebie, a im bardziej widoczna będzie współpraca z innymi forami, tym więcej tych „partnerów” przyciągniemy.
Jeśli nawet damy te slideshow z ciekawostkami czy cytatami to nie może być tam zastoju. To musi być aktualizowane w miarę często, bo inaczej będziemy mieli powtórkę z rozrywki i wrócimy do punktu wyjścia. Czyli tu, gdzie jesteśmy obecnie. Niczym to nie przyciąga, a wręcz odstrasza. Jak już to zrobię to postaram się też zrobić poradnik jak to edytować, żeby nie zepsuć kodu całej tabelki.
Chciałbym poruszyć też temat ogólnej stylistyki forum. Prawdą jest, że obecnie wali po oczach pstrokatością, tło jest zbyt cukierkowe a layout mocno przestarzały. Pytanie na ile chcemy go zmieniać, bo na pewno nie może zostać tak jak jest?
Jeśli nawet damy te slideshow z ciekawostkami czy cytatami to nie może być tam zastoju. To musi być aktualizowane w miarę często, bo inaczej będziemy mieli powtórkę z rozrywki i wrócimy do punktu wyjścia. Czyli tu, gdzie jesteśmy obecnie. Niczym to nie przyciąga, a wręcz odstrasza. Jak już to zrobię to postaram się też zrobić poradnik jak to edytować, żeby nie zepsuć kodu całej tabelki.
Chciałbym poruszyć też temat ogólnej stylistyki forum. Prawdą jest, że obecnie wali po oczach pstrokatością, tło jest zbyt cukierkowe a layout mocno przestarzały. Pytanie na ile chcemy go zmieniać, bo na pewno nie może zostać tak jak jest?
- Vita OraAdmin
Identification Number
HP:
(500/500)
KI:
(0/0)
Pon Sty 01, 2018 10:33 am
Rei, dzięki za uwagi i za pracę nad Slideshow
Na pewno chcemy zmienić stylistykę forum. Pozostaniemy na pewno przy wyglądzie mangowym i takim typowym dla DB, ale przyda się odświeżyć sprawę.
W tym momencie nie mamy kogoś, kto by nam narysował coś ładnego, więc moglibyśmy bazować tylko na rzeczach znalezionych w necie lub zrobić lekkie modyfikacje w gimpie czy tego typu programach.
Może usiądziemy kiedyś razem i obgadamy temat? Zastanowimy się jak ten temat ugryźć i zaproponujemy kilka zmian.
Na pewno chcemy zmienić stylistykę forum. Pozostaniemy na pewno przy wyglądzie mangowym i takim typowym dla DB, ale przyda się odświeżyć sprawę.
W tym momencie nie mamy kogoś, kto by nam narysował coś ładnego, więc moglibyśmy bazować tylko na rzeczach znalezionych w necie lub zrobić lekkie modyfikacje w gimpie czy tego typu programach.
Może usiądziemy kiedyś razem i obgadamy temat? Zastanowimy się jak ten temat ugryźć i zaproponujemy kilka zmian.
Pon Sty 01, 2018 11:52 am
Narysować to dla mnie nie problem. Problemem jest zebrać się żeby to dokończyć, a już tym bardziej znaleźć na to czas Będę pracował póki co na forum testowym. Zastanawiam się nad przejściem na wersję ModernBB i na pewno ją przetestuję. Jeśli się spodoba to przeniosę wszystko tutaj. Oczywiście o postępie prac będę informował i czekał na opinie
- GośćGość
Pon Sty 01, 2018 6:44 pm
Jak narysujesz to mogę dokończyć... jak z resztą na devie...
- Vita OraAdmin
Identification Number
HP:
(500/500)
KI:
(0/0)
Pon Sty 01, 2018 9:32 pm
Dzisiaj naszła mnie wena i pomyślałam, że super byłoby tło forum wyglądające na kartkę wyrwaną z mangi - czarno białe, komiksowe. Czy takie coś byłoby trudne do zrealizowania? Bo designersko chyba fajne.
Pon Sty 01, 2018 9:36 pm
Dałoby się ale po pierwsze nie chciałoby mi się aż tylu rysunków robić, a brać tak żywcem z mangi to chyba nie przystoi Po trzecie czy to na pewno będzie pasować do forum? Poza tym czy zostajemy dalej w ciemnej stylistyce? Osobiście uważam, że taka jest bardziej czytelna i nie męczy wzroku.
- Vita OraAdmin
Identification Number
HP:
(500/500)
KI:
(0/0)
Pon Sty 01, 2018 10:32 pm
Tak, zostałabym przy czerni, dobrze się na niej czyta. Ale grafikę w tle bym chciała jakąś stylową. Nowoczesną. Można pomyśleć nad czymś kolorowym, ale jeśli dalibyśmy stonowane tło, to pewnie bardziej zyskałby na wyrazistości górny banner.
- Van'D
- Liczba postów : 193
Data rejestracji : 28/06/2015
Identification Number
HP:
(1300/1500)
KI:
(0/0)
Pią Sty 05, 2018 5:40 pm
PIękność <3
- RazielSuccub Admin
- Liczba postów : 1140
Data rejestracji : 19/03/2013
Identification Number
HP:
(750/750)
KI:
(0/0)
Pią Sty 05, 2018 6:10 pm
Podoba mi się. Charakter ma. Moc. Nowy. Z pazurem. I zachowuje klimat forum.
Pią Sty 05, 2018 8:16 pm
Cieszy mnie, że spotkało się z tak dużą aprobatą zarówno tutaj jak i na sb Oficjalnie więc można uznać je za nowe, zatwierdzone logo DBNG Swoją drogą proponuję temat zmienić na "Nowy layout forum". Myślę, że przy obecnej skali prac robienie samego nagłówka pod obecny wygląd mija się z celem, dlatego nagłówek zostanie dodany wraz z nowym layoutem całego forum.
Pią Sty 05, 2018 8:30 pm
Ok zmieniłem nazwę tematu. do tego faktycznie jeśli chodzi o lay trzeba zadbać o stopkę i odpowiednie dopiski
All Content is Copyright of dbng.forumpl.net 2012 - 2018.
"Dragon Ball" and All Respective Names are Trademark of Bird Studio/Shueisha and Fuji TV.
Teraz powinno być si.
To samo poczułem, jak tylko zobaczyłem logo
All Content is Copyright of dbng.forumpl.net 2012 - 2018.
"Dragon Ball" and All Respective Names are Trademark of Bird Studio/Shueisha and Fuji TV.
Teraz powinno być si.
Raziel napisał:Podoba mi się. Charakter ma. Moc. Nowy. Z pazurem. I zachowuje klimat forum.
To samo poczułem, jak tylko zobaczyłem logo
- AlEsper Mod
- Liczba postów : 1541
Data rejestracji : 28/05/2012
Identification Number
HP:
(2250/2250)
KI:
(0/0)
Sob Sty 06, 2018 1:50 am
To jest zbyt trudne by wyrazić opinię w zwykłych słowach. Tych po prostu brak by określić jak bardzo mi się to podoba.
- Vvien
- Liczba postów : 1307
Data rejestracji : 05/02/2016
Identification Number
HP:
(1510/1510)
KI:
(0/0)
Sob Sty 06, 2018 8:15 am
Jest ok
- Red
- Liczba postów : 838
Data rejestracji : 21/07/2012
Identification Number
HP:
(500/500)
KI:
(0/0)
Sob Sty 06, 2018 1:35 pm
Ładny napis, naprawdę. Jakby żywcem wzięty z anime.
Pon Sty 08, 2018 2:27 pm
Stworzyłem taki projekt nowej tabelki:
Jeśli chodzi o "dostępne rasy" to mam na myśli menu tego typu:
https://www.w3schools.com/w3css/w3css_tabulators.asp
W wymianie odnośnik oczywiście do Linkowni.
Jeśli chodzi o "dostępne rasy" to mam na myśli menu tego typu:
https://www.w3schools.com/w3css/w3css_tabulators.asp
W wymianie odnośnik oczywiście do Linkowni.
- Vita OraAdmin
Identification Number
HP:
(500/500)
KI:
(0/0)
Pon Sty 08, 2018 2:48 pm
Reiu, tabelka jest zbyt obszerna, część rzeczy jest zbędna.
Dałabym tylko 'od czego zacząć' - tu według twojego opisu.
Dostępność ras będzie w ogłoszeniach się pojawiać. O ile w ogóle nie odejdziemy od ograniczeń. Więc ta komórka jest niepotrzebna.
Zamiast tego dałabym 'Aktualności fabularne', gdzie dawalibyśmy skrócony opis aktualnych wydarzeń obowiązujących na forum lub linki do nich.
Ogłoszenia i co nowego dałabym jako jedną komórkę. Nie ma potrzeby tego rozdzielać. I zostawiłabym to jako slideshow.
Top graczy - to chyba w nowej mechanice nie będzie miało do końca zastosowania, poza tym nie wiem czy komuś będzie się chciało to aktualizować. Zrezygnowałabym z tego, ewentualnie to przecież może się pojawiać w slide show równie dobrze.
Aktualna kadra - może zostać.
Wymiana - może zostać.
Zatem widziałabym to tak, dwie propozycje poniżej:
Dałabym tylko 'od czego zacząć' - tu według twojego opisu.
Dostępność ras będzie w ogłoszeniach się pojawiać. O ile w ogóle nie odejdziemy od ograniczeń. Więc ta komórka jest niepotrzebna.
Zamiast tego dałabym 'Aktualności fabularne', gdzie dawalibyśmy skrócony opis aktualnych wydarzeń obowiązujących na forum lub linki do nich.
Ogłoszenia i co nowego dałabym jako jedną komórkę. Nie ma potrzeby tego rozdzielać. I zostawiłabym to jako slideshow.
Top graczy - to chyba w nowej mechanice nie będzie miało do końca zastosowania, poza tym nie wiem czy komuś będzie się chciało to aktualizować. Zrezygnowałabym z tego, ewentualnie to przecież może się pojawiać w slide show równie dobrze.
Aktualna kadra - może zostać.
Wymiana - może zostać.
Zatem widziałabym to tak, dwie propozycje poniżej:
Pon Sty 08, 2018 3:57 pm
Czy w slideshow nie miało być aktualnosci fabularnych? Do czego ono w ogóle ma służyć?
Aktualności fabularne i co nowego to to samo ale ogłoszeń bym z tym nie mieszał. Nie każdy musi być zainteresowany tym, co kto zrobił w fabule, ale już zmianami na forum (mechaniki, dodania/usunięcia lokacji itp.) tak. Zmiany na forum dobrze by było gdyby były widoczne od razu a nie po przeleceniu kilku slajdów.
"Od czego zacząć dałbym na samej górze. Nowi gracze powinni widzieć to od razu a nie szukać w różnych miejscach tabelki. Najważniejsze rzeczy na stronach zawsze są w pozycjach odwróconej litery L: czyli góra i lewa strona. Dlatego dałbym to po lewej.
Buttony najlepiej jakby były na samym dole i się przewijały (lub też nie) - możemy ograniczyć te miejsce tylko dla partnerów dodając stosowne reguły wymiany np. jeśli dajemy czyjś button to też nasz musi być w równie widocznym miejscu itp.
Aktualności fabularne i co nowego to to samo ale ogłoszeń bym z tym nie mieszał. Nie każdy musi być zainteresowany tym, co kto zrobił w fabule, ale już zmianami na forum (mechaniki, dodania/usunięcia lokacji itp.) tak. Zmiany na forum dobrze by było gdyby były widoczne od razu a nie po przeleceniu kilku slajdów.
"Od czego zacząć dałbym na samej górze. Nowi gracze powinni widzieć to od razu a nie szukać w różnych miejscach tabelki. Najważniejsze rzeczy na stronach zawsze są w pozycjach odwróconej litery L: czyli góra i lewa strona. Dlatego dałbym to po lewej.
Buttony najlepiej jakby były na samym dole i się przewijały (lub też nie) - możemy ograniczyć te miejsce tylko dla partnerów dodając stosowne reguły wymiany np. jeśli dajemy czyjś button to też nasz musi być w równie widocznym miejscu itp.
- Vita OraAdmin
Identification Number
HP:
(500/500)
KI:
(0/0)
Pon Sty 08, 2018 4:11 pm
Slide show chciałam zrobić jako generalny zbiór najważniejszych ogłoszeń. Można zrobić go jako miejsce do publikowania najważniejszych informacji fabularnych jak ogłoszenia eventów, ciekawostki z odbywanych sesji. Zastanawiam się tylko, na ile i komu będzie się chciało to aktualizować. Z doświadczenia wiem, że pisanie odpisów samych w sobie może być męczące, a już na pewno nie chciałoby mi się publikować czegoś dodatkowego w nagłówku. Stąd moja pierwsza myśl, żeby slide show był do wszelkiego rodzaju ogłoszeń, zarówno fabularnych jak i pozafabularnych. Coś w rodzaju przeglądu najistotniejszych spraw. Żeby wchodzący na forum gracz nie musiał przeglądać tematów na forum tylko to, co najciekawsze, przykuło jego uwagę w slide show.
Slide show musi spełniać 2 najważniejsze funkcje. Informacyjną i marketingową. On przykuwa wzrok, więc musi być naszą wizytówka, ale też zbiorem tego, co może interesować potencjalnego czytającego. Zakładam więc, że gracza interesuje, jakie eventy się odbywają i co się dzieje w sesjach innych graczy. Interesuje go też info o tym, co publikuje administracja. Nowego potencjalnego gracza natomiast interesuje szata graficzna i to, czy tu się cokolwiek dzieje.
Zgadzam się co do 'Od czego zacząć'. Niech widnieje w lewym, górnym rogu tabeli. Co do rozdziału info fabularnego od niefabularnego - ze względu na powyższe jednak chyba bym tego nie rozdzielała. Niech slide show będzie przydatny. Jeśli ostatecznie okaże się, że MG nie będą chcieli publikować tam nic z przebiegu fabuły, to chociaż administracja czasem coś napisze.
Buttony - ok, mogą się przewijać na dole
A czy w nowej wersji forum będzie można dawać lajki postom i będą social media buttons? To by było w sumie przydatne.
Slide show musi spełniać 2 najważniejsze funkcje. Informacyjną i marketingową. On przykuwa wzrok, więc musi być naszą wizytówka, ale też zbiorem tego, co może interesować potencjalnego czytającego. Zakładam więc, że gracza interesuje, jakie eventy się odbywają i co się dzieje w sesjach innych graczy. Interesuje go też info o tym, co publikuje administracja. Nowego potencjalnego gracza natomiast interesuje szata graficzna i to, czy tu się cokolwiek dzieje.
Zgadzam się co do 'Od czego zacząć'. Niech widnieje w lewym, górnym rogu tabeli. Co do rozdziału info fabularnego od niefabularnego - ze względu na powyższe jednak chyba bym tego nie rozdzielała. Niech slide show będzie przydatny. Jeśli ostatecznie okaże się, że MG nie będą chcieli publikować tam nic z przebiegu fabuły, to chociaż administracja czasem coś napisze.
Buttony - ok, mogą się przewijać na dole
A czy w nowej wersji forum będzie można dawać lajki postom i będą social media buttons? To by było w sumie przydatne.
Pon Sty 08, 2018 4:41 pm
Nie wiem czy slideshow jest dobrą opcją na ważne ogłoszenia ale niech będzie.
Mogłoby zatem zostać coś takiego:
Ogłoszenia jako slideshow, chociaż nie wiem czy jest potrzeba robić tą rubrykę aż tak dużą. Jeśli to będzie tylko tekst to nie zapełnimy tego i przewijanie prawie pustych slajdów będzie przerostem formy nad treścią. Nie wierzę w to, że będzie to na bieżąco aktualizowane, tak jak obecną tabelkę każdy miał w d...
Social media buttons są, ale gównie dają możliwość udostępnienia strony, na której jesteśmy na wybranym portalu czy też mailowo. Lajków niestety nie ma.
Mogłoby zatem zostać coś takiego:
Ogłoszenia jako slideshow, chociaż nie wiem czy jest potrzeba robić tą rubrykę aż tak dużą. Jeśli to będzie tylko tekst to nie zapełnimy tego i przewijanie prawie pustych slajdów będzie przerostem formy nad treścią. Nie wierzę w to, że będzie to na bieżąco aktualizowane, tak jak obecną tabelkę każdy miał w d...
Social media buttons są, ale gównie dają możliwość udostępnienia strony, na której jesteśmy na wybranym portalu czy też mailowo. Lajków niestety nie ma.
- Vita OraAdmin
Identification Number
HP:
(500/500)
KI:
(0/0)
Pon Sty 08, 2018 4:43 pm
Masz rację. Aktualizacje nie będą częste. Dlatego może jednak lepiej dawać do tego tekstu także grafiki? Najwyżej będą wyszukane w Google lub lekko zmodyfikowane w GIMPie.
Szkoda, że nie ma lajków :/ to by tyle ułatwiło.
Szkoda, że nie ma lajków :/ to by tyle ułatwiło.
Pon Sty 08, 2018 7:32 pm
A możesz mi naskrobać przykładowy wpis z grafiką do slideshow? Chcę po prostu sprawdzić czy faktycznie da się to zapełnić w sensowny sposób
Edit: Tak swoją drogą pomyślałem sobie, że nazwy nagłówków mogłyby nawiązywać do nazewnictwa w DB. Przykładowo Kadra mogła by się nazywać: DBNG TOKUSENTAI XD Albo Vulfila Special Force xD
Edit: Tak swoją drogą pomyślałem sobie, że nazwy nagłówków mogłyby nawiązywać do nazewnictwa w DB. Przykładowo Kadra mogła by się nazywać: DBNG TOKUSENTAI XD Albo Vulfila Special Force xD
- Vita OraAdmin
Identification Number
HP:
(500/500)
KI:
(0/0)
Wto Sty 09, 2018 9:21 am
Vulfila Special Force brzmi fajnie, haha. No tak, moglibyśmy zastosować jakieś nazwy bardziej z DB, tu jednak potrzebowałabym pomocy wszystkich w wyborze takich nazw ^^
Ok, przykładowy wpis z grafiką.
Grafika: https://vignette.wikia.nocookie.net/dragonball/images/3/30/OniJail.png/revision/latest?cb=20101118101031
Tekst: Al wreszcie zbanowany. Ustanawiamy nowe święto forumowe.
]:->
Ok, przykładowy wpis z grafiką.
Grafika: https://vignette.wikia.nocookie.net/dragonball/images/3/30/OniJail.png/revision/latest?cb=20101118101031
Tekst: Al wreszcie zbanowany. Ustanawiamy nowe święto forumowe.
]:->
Strona 1 z 2 • 1, 2
Pozwolenia na tym forum: